21 augusti 2022
15:00

IK Vista

Förlust trots bra spel i höstpremiären

Trots att det var höstpremiär visade vädret inga tecken på att vilja skifta från sommar. I vanlig ordning var grabbarna bortskämda med perfekta förutsättningar. Trots fredagens regnoväder, över 40mm på en timma enligt Ekhagens ledare, så höll planen väldigt bra skick. Hemmalaget spelade i sina AC Milan-inspirerade rödsvartrandiga tröjor och bortalaget ställde för ovanlighetens skull upp i blå tröjor lånade av Vistas J-lag. Vårens match var en relativt jämn tillställning som Ekhagen vann med 4-1 på Vistavallen. Ekhagen, som vi ledare anser visade upp det bästa spelet av de lagen vi har mött i serien, var nog tuffast tänkbara motstånd att få som första match för hösten.

1:a perioden
Vi bestämde innan matchen att vi inte skulle släppa till något tidigt mål, vilket vi har haft en liten ovana att göra under säsongen. Redan i matchens andra minut såg det ut som att vi skulle få ge upp den tanken men Olle gör en kanonräddning på ett avslut från nära håll och returen förvaltar Ekhagsspelaren på sämsta sätt och skjuter över. Dessvärre dröjer det bara en minut till innan 1-0 är ett faktum. Ekhagen vinner boll på egen planhalva efter ett bra Vistaanfall och får snabbt upp bollen till sina anfallare som till höger utanför straffområdet vrickar bollen förbi sin försvarare och skjuter in bollen i Olles bortre hörn. Olle är på bollen, men avslutet är bra. Ett par minuter senare skjuter Zander en frispark från mittplan som dimper ner framför mål och ställer till lite oreda, men bollen hamnar till slut utanför målet. Vista etablerar ett visst tryck mot hemmalaget och håller igång ett par riktigt långa och fina anfall. Därför känns det inte helt rättvist när Ekhagen gör 2-0 efter en hörna där bollen går som i ett flipperspel innan en hemmaspelare enkelt kan peta in bollen från nära håll. Ekhagen jämnar ut spelet lite och vaskar fram ett bra läge som tar i stolpen. Vista har förtvivlat svårt att komma till klara chanser, trots bra spel, och det är två frisparkar av Jonathan som prickar Pelles huvud som är det farligaste som vaskas fram i slutet av perioden, tyvärr utan utdelning.

2:a perioden
Andra periodne är bara två minuter gammal när Ekhagen drar upp ett fint anfall där avslutsförsöket tar på en Vistaback men oturligt nog rullar bollen ut till en hemmaspelare som får på en riktig praktträff med sin vänsterfot och borrar in bollen i bortre hörnet från 25 meters håll. Otagbart för Olle i målet. Men de blåklädda bortaspelarna repar nytt mod och radar upp ett par fina anfall som får hemmamålvakten att svettas. Wide tar sig igenom men målvakten gör en fin benparad, Noel är först på returen men skjuter bollen över mål. I periodens sjätte minut hittar Zander Noel på djupet med en fin boll, Noel kommer fri med målvakten som gör en fantastisk räddning på avslutet, men returen rullar ut till Elias som behärskat placerar in bollen via stolpen fram till 3-1. Lite vind i seglen och ytterligare en reducering känns inte omöjlig, därför är det extra surt när Ekhagen på en lång rensning lyckas friställa sin anfallare som lyckas runda Olle och rulla in 4-1. Av bara farten skapar hemmalaget ytterligare en högkaratig chans som Olle gör en fin fotparad på. Wide har minuten senare ett fint asvlut som tar i ribban och studsar ut till inspark. I den femtonde minuten är det återigen dags för ett mål, tyvärr rasslar nätet bakom Olle. En Ekhagsspelare verkar till synes fastlåst vid Vistas vänstra hörnflagga, men lyckas vända om och få till ett inlägg som hittar en fristående medspelare i bortre delen av straffområdet som avslutar kliniskt via stolpen fram till 5-1. Pelle skapar sig sedan ett friläge på egen hand i periodens sista sekunder, men Ekhagens duktiga målvakt gör återigen en fin fotparad. 5-1 är resultatet inför sista akten.

3:e perioden
Vistaspelarna börjar bäst och ett fint anfall där i princip alla blåklädda är inblandade avslutas av JOnathan som får på en fin träff strax utanför straffområdet, men hemmamålisen står i vägen än en gång. I sjätte minuten är det ridå ner för bortalaget. Ett långt uppspel hittar hemmaanfallaren som på ett tillslag spelar tillbaka till framstormande mittfältare som har öppet skottfält och kan placera in 6-1. Tre minuter senare testar en svartröd spelare lyckan och får på en bra träff men skottet ser ut att gå utanför men en lagkompis, som slarvat med hemjobbet, lyckas sätt till foten och styra in 7-1. 8-1 kommer direkt efter avspark när Ekhagen vinner boll och hittar ut på kanten till yttern som avslutar högt i mål. I matchens sista minut får Vista in ett tröstmål när Tim får en pass på mittplan och felvänd håller bort två backar innan han hittar Pelle som stormar framåt. Pelle tar emot bollen, tar ett par älgakliv mot mål och skruvar elegant in slutresultatet 8-2 i målvaktens vänstra kryss.

Sammanfattning
Förlust med 8-2 brukar tyda på att det bara fanns ett lag på banan, men så var verkligen inte fallet idag. Ekhagen var väldigt duktiga och segern var rättvis, men resultatet återspeglar inte riktigt matchen. Vistagrabbarna hade många långa fina anfall, men fick slita väldigt hårt för att komma till klara målchanser. När väl målchanserna dök upp hade hemmalaget en formtoppad målvakt som stod i vägen för det mesta. Målet fram till 4-1 kom föll väldigt olyckligt när vi hade bra spel och lyckades luckra upp hemmaförsvaret. Hade vi istället fått in 3-2 hade nog slutresultatet varit ett annat. Det man kan önska är lite mer rejält spel i båda straffområdena, lite högre bolltempo med lite mer distinkta passningar. Men på det hela taget en bra insats mot ett bra motstånd där Alexander får en extra stjärna med distinkt försvarsspel och stor delaktighet i anfallsspelet.